Nageltrång

När man får nageltrång skär nagelns kant in i huden som egentligen ska vara under nageln. Nageltrång kan vara mycket smärtsamt, men det är ett besvär som ofta går att lindra och förebygga på egen hand. Nageltrång uppstår oftare på stortånageln än andra tånaglar. Ibland kan huden kring den trängda nageln skära in i huden och släppa in bakterier som orsakar en infektion. Nageltrång räknas som ett ganska vanligt tillstånd och kan oftast behandlas hemma. Vi har flera olika produkter som kan hjälpa dig i vardagen att förebygga och behandla nageltrång.

Läs mer

Symtom på nageltrång

  • Värk
  • Ömhet
  • Svullnad
  • Rodnad kring den trängda nageln
  • Var kring området som drabbats
  • Om det bildas var och du får en "dunkade" känsla kring nageln kan det vara ett tecken på infektion, varpå läkare behövs uppsökas.

Varför får man nageltrång?

Trånga skor som inte ger tårna möjlighet att röra på sig är en vanlig orsak till nageltrång. Det är också viktigt att se över ens strumpor. Innan du tar på dig dem, dra i sockorna åt alla håll så de stretchas ut särskilt över tåpartiet, innan du tar på dig dem. Detta gäller särskilt också barn då deras fötter är mer känsliga.
Det är mycket svårt att bli av med nageltrång när man använder skor & strumpor som trycker ned tånaglarna och många skor idag är för smala för våra fötter att kunna röra sig bekvämt i.

Många fall av nageltrång beror också på att nageln klippts för kort eller snett.

  • Våld som orsakar skador på tår eller tånaglar kan leda till nageltrång när nageln börjar växa igen.
  • Trånga skor & strumpor.
  • Felklippta naglar.
  • Skada på tå eller nageln.

Behandling av nageltrång

Du kan behandla nageltrång hemma med hjälp av ett nageltrångsverktyg och genom att först mjuka upp nageln i ljummet vatten en stund.
När man klipper nageln bör man klippa den rakt över och inte för kort. Använd helst en rak nagelsax. Eventuella vassa kanter kan rundas av med en nagelfil.
Nagelns hörn ska hamna utanför nagelbädden och inte klippas runda.
Fila försiktigt på den bit av nageln som trycker mot huden så att den blir mindre vass.
Om det är svårt att komma åt med en nagelfil kan du istället använda ett specialanpassat verktyg mot nageltrång. Med detta verktyg kan du lyfta nageln där den tränger in i huden och lätta på trycket.
Du ska badda ditt nageltrång med vatten flera gånger om dagen.
När du ska sova kan du pressa in en liten bit bomull under den nagel där du brukar få besvär. Nageln tvingas då växa rakt.Bomullsbiten kan sitta några dygn. Byt sedan till ren bomull.
Om du har diabetes, nedsatt blodcirkulation eller nedsatt immunförsvar och får nageltrång eller nagelbandsinfektion ska du kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning direkt.