Hallux valgus
Hallux valgus (sned stortåled) är en mycket vanlig felställning av stortån. Felställningen medför ofta komplikationer som leder till smärta och nedsatt funktion. Namnet hallux valgus innebär att stortån (hallux) intar en position där den pekar utåt från kroppen i förhållande till ledens position (valgus), detta medför ett karaktäristiskt utseende på foten, där framfoten ofta är utplattad och bred medan stortån trycks in mot de mindre tårna. Smärta uppstår vanligen på insidan av stortå-leden men det är också vanligt med smärta i de övriga tårna eller under trampdynan. Den primära behandlingen vid hallux valgus är inriktad mot att reducera vidare utveckling av felställningen samt minska symtom och besvär genom avlastande hjälpmedel som tåseparerare eller tåspridare och träning för att stärka upp muskler.
Läs mer
Hallux valgus (sned stortåled) vad är det?
Hallux valgus innebär en ökad felställning av stortåleden med en tydlig inåtvinkling av stortån mot de övriga tårna. Hallux valgus innebär ofta smärta i stortåleden, problem med ökat tryck mellan övriga tår och svårt att hitta bekväma skor som minimerar trycket över knölen. Hallux valgus omnämns ofta som sned stortåled och vid utvecklade problem bildas även en knöl, benutväxt över stortåleden som riskerar att bli tryckkänslig om det uppstår tryck från skor och sandaler.
Symtom vid Hallux valgus (sned stortåled)
Hallux valgus kan man lägga märke till i form av stortåledens ökade inåt vridning mot de övriga tårna i kombination med en knöl över stortåleden.
- I takt med att hallux valgus knölen växer så ökar risken för att normala skor ger upphov till smärta över knölen.
- Lokal rodnad och ömhet efter större belastning ofta orsakat av lokala inflammationer i stortåleden.
- Förutom en estetisk förändring av foten kan smärta uppstå som följd av komplikationer vid Hallux valgus.
Dessa symtom uppstår också som följd av hallux valgus:
- Smärta på insidan av stortå-leden
- Smärta på ovan och undersidan av stortå-leden
- Svullnad i stortå-leden och nedsatt rörlighet
- Smärta och känselrubbning av stortån
- Smärta i de mindre tårna
- Smärta under den främre trampdynan
- Slemsäcksinflammtion och/eller skada på ligament och ledkapsel
- Degeneration, osteofytpålagring och errosion av stortå-leden
- Inklämning av nerv som löper ut i stortån
- Hammartå (klotå, felställning av de mindre tårna)
- Metatarsalgi (framfotssmärta)
Varför får man Hallux valgus (sned stortåled)?
Det finns flera teorier till vad som orsakar sned stortåled. Men det är inte helt klarlagt vad som faktiskt orsakar hallux valgus. Numera tror man att ärtlighet är den största faktorn till varför man drabbas. Men användning av för trånga och smala skor över en längre tid kan också vara orsaken. Hallux valgus förekommer inte lika ofta i länder där man inte använder skor lika ofta som här uppe i norden. Nio av tio som drabbas av hallux valgus är kvinnor.
Hallux valgus kommer från det latinska språket och betyder sned stortå. När hallux valgus utvecklas börjar den främre delen av foten först att bli plattare och bredare. Därefter börjar stortån vinklas in mot de andra tårna. Detta beror bland annat på att det finns en slemsäck under huden som lätt svullnar när den utsätts för tryck. Besvären behöver inte vara smärtsamma men det kan vara svårt att hitta skor som inte klämmer foten på grund av förvrängningen av stortån och knölen. Knölen kan ha varierande storlek.
Även barn och ungdomar kan få problem med sned stortåled. Hallux valgus hos barn är dock en relativt ovanlig åkomma. När det kommer till kategorin barn och ungdomar, är den vanligaste gruppen där symptomet uppstår tjejer i tonåren.
Behandling av Hallux valgus (sned stortåled)
För den som lider av hallux valgus är det skönt med avlastning på olika sätt. Även träning av foten kan hjälpa till för att lindra symtomen.
Hallux valgus kan orsaka smärta och påverka vår förmåga att röra på oss som vi önskar på olika sätt. Beroende på symtom så varierar det vilken egenvård som rekommenderas.
- Hallux band och skenor för avlastning och upprätning av stortå
- Skor med bred framfot och mjuk läst
- Inlägg med pelott
- Inlägg med medialt stöd och pelott
- Silikonkudde med tåspridare för insidan av stortåled
- Tåspridare som placeras mellan stortå och pektå
- Plana skor utan klack
- Kylbehandling efter aktivitet eller längre tid med skor
I vårt sortiment finns det flera olika produkter för hallux valgus, som korrigerar stortåleden och ger ett effektivt skydd. Skyddet träs över din stortå, och minimerar trycket på leden vid stortån. Under natten kan man använda nattspjälk/nattstöd som passar båda fötterna samt är såpass flexibelt att det även går att gå med. Fördelen med vårt nattstöd jämfört med äldre modeller som funnits att köpa, är flexibiliteten. Stödet passar både vänster/höger fot samt att det är följsamt och flexibelt så det är skönare och lättare att gå med. Korrigeringsstödet är enkelt att sätta på och justeras och fästes lätt.
Stabilisera främre fotvalvet - då hallux valgus ofta blir sämre i kombination med ett nedsjunket främre fotvalv så är det viktigt att stabilisera främre fotvalvet med hjälpa av ett framfotsstöd, pelotter. En främre pelott kan effektivt utjämna trycket över främre trampdynan med en direkt minskad belastning av främre trampdynan. Det är viktigt att säkerställa att hålfotsinläggen har en upparbetade främre pelott för optimalt stöd och lyftande effekt av främre fotvalvet.
Vid användning av sandaler eller öppna skor inomhus kan lösa pelotter sättas fast i sandalerna för att säkerställa att pelotten sitter fast och att den inte tar onödigt med plats. I många sandaler är det inte möjligt att använda pelotter i form av pelottsulor eller hålfotsinlägg varav lösa förklistrade pelotter ofta fungerar effektivt.
Stöd för hallux valgus - det finns många skydd för hallux valgus som är utvecklade för att hjälpa till att räta upp stortåleden dagtid eller nattetid. Hallux valgus stöden är oftast tillverkade av tunna och smidiga material för att ge behandling även dagtid i vanliga skor.
Motverka pronation i foten – om foten har så kallad överpronation, att foten sjunker inåt så ökar belastningen även lokalt över foten och framförallt framfotens insida vilket ökar risken för större belastning av stortåleden. Att minimera belastningen över specifikt stortåledens insida med hjälp av en pronationssula upplevs ofta positivt vid problem med hallux valgus.
Tryckavlasta för hallux valgus – Med hjälp av olika inlägg så uppnår man ofta en direkt tryckavlastning av hallux valgus knölen vilket motverkar risken för att utveckla tryck över knölen.
Skoval - Då hallux valgus ofta innebär en ökad bredd över framfoten så är det bra att se över sitt skoval. Hårda och trånga skor som trycker mot hallux valgus knölen är ofta en av de vanligaste orsakerna till lokal smärta över stortåleden. Runt knölen finns det slemsäckar (bursa) som har till funktion att skydda mot tryck över stortån. Vid hårt och långvarigt tryck från trånga skor kan slemsäcken börja smärta och blir ofta tryckkänslig över hallux valgus knölen. Problemen med tryck över stortån kan enkelt motverkas med rätt skoval som är tillräckligt rymlig och minskar trycket över hallux valgus knölen.
Klackskor - då klackskor ökar påfrestningen över främre fotvalvet ökar också belastningen lokalt över framfoten och även över stortåleden. Skor med höga klackar tillverkas ofta med smal framdel och det medför risk för ökat tryck över hallux valgus knölen.
Om symtomen inte går att lindra och felställningen ökar kan en operation behövas. Dock är det ingen garanti att stortå-leden återfår en helt rak ställning, vilken kan vara viktigt för den drabbade att ha kännedom om inför operation.
Övningar vid Hallux valgus (sned stortåled)
Olika typer av övningar hjälper dig att förebygga och lindra besvär från sned stortåled. Börjar du i ett tidigt skede kan du genom att sträcka och träna dina tår och leder, minska symtom av Hallux valgus.
- Sträck ut och stretcha stortån
Böj stortåleden i alla riktningar förutom inåt. Lyft dina stortår uppåt, så att de pekar rakt upp mot taket så mycket du kan och pressa dem i denna position några sekunder och pressa sedan tårna nedåt i några sekunder. Gör dessa övningar helst 3-5 gånger varje morgon och kväll. - Sträck stortåleden ut från foten
Det är viktigt att sära på tårna eftersom stortåleden växer inåt vid Hallux valgus. Delvis för att förhindra smärta men också ur en kosmetisk syn. Ett stretchband kan stretcha dina tår i sidled. Trä stretchbandet över dina stortår och pressa fötterna utåt, så att du känner att det drar inåt i stortålederna. Håll kvar i cirka fem sekunder åt gången och upprepa 3-5 gånger morgon och kväll. - Greppträna med dina tår
Placera någonting som är ca 50 cm högt, t.ex. en pall och lägg en bit tyg (t.ex. handduk) bredvid. Ta av dig barfota och sätt dig på en stol mittemot. Greppa sedan med tårna och lyft över tygbiten över föremålet, släpp den på andra sidan och upprepa detta 5-10 gånger varje dag. Detta gör att du får starkare och smidigare leder, och också att du sträcker ut lederna ordentligt. - Rullande massageboll
Har du ont i fötterna av olika anledningar brukar en massageboll vara mycket skönt för fötterna, och det är en enkel massage du kan göra själv närsomhelst. För att massera fotsulan under dina fötter, sätt dig ner och placera en massageboll på golvet under din ena fot. Rulla bollen under foten i cirka två minuter och byt sedan fot. Denna massage kan också hjälpa med att lindra fotspänningar och kramper i fötterna. Fokusera speciellt på att rulla bollen på området kring framfoten och stortåleden för att minska smärta vid hallux valgus. - Gå barfota
Ett av de kanske absolut bästa tipsen för att minska problem med hallux valgus är lika enkelt som det är effektivt. Undvik att använda skor i största möjliga utsträckning! Trånga skor/tofflor är inte bra för dig som har anlag för hallux valgus. Gå barfota så mycket du kan, både inomhus och utomhus. Undvik att använda skor eller innetofflor i hemmet eller på kontoret och försök att gå barfota närhelst du kan.