Hammartå

Om du har hammartå är en eller flera tår bredvid stortån krökta. De små lederna i tån är böjda så att tån liknar en hammare. Eftersom det kan göra att skon skaver mot tåns ovansida bildas ofta en ömmande förhårdnad där, en så kallad liktorn. Du kan få hammartå om du haft för trånga skor. Men orsaken är ofta okänd. Ibland får man hammartå för att en tå är mycket längre än de andra och därför lätt kommer i kläm i skon och blir krökt. Använd ett par framfotsinlägg och tåseparerare  för att lindra hammartå.

Läs mer

Hammartå, vad är det?
När du har hammartå är en eller flera tår krökta. När tån är krökt kan ovansidan trycka mot skon, vilket gör ont. Det är vanligt att det blir en förhårdnad av trycket och att förhårdnaden ömmar. Du kan också få ont under framfoten.

Varför får man hammartå?
Hammartå uppstår ofta till följd av Hallux Valgus. Hallux valgus kan göra att tån närmast bredvid stortån blir krokig och lägger sig över eller under stortån, så kallad hammartå.
Även för trånga skor och tidigare olyckor eller nervpåverkan såsom vid diabetes och reumatism är exempel på detta. Ärftlighet spelar också en viktig roll.

Behandling av hammartå

Det viktigaste för att ta bort smärtan och underlätta när man har hammartå är att lätta på trycket vid de krökta tårna, vilket man kan göra på olika sätt. Att använda ett par framfotsinlägg speciellt framtagna för att lindra hammartå. En så kallad pelott är ett framfotsinläggg som hjälper dig att minska smärtan från hammartå. Lider man av hammartå är det också viktigt att undvika trånga skor och välj hellre en storlek för stora skor, för att ge tårna tillräckligt med utrymme. Eftersom hammartå ofta leder till förhårdnader på tårnas ovansida kan ett varmt fotbad göra under för fötterna. Använd samtidigt en mjukgörande kräm och vid behov, fila bort de fotförhårdnader som kan bildas på tårnas ovansida.

För att förebygga och behandla hammartå kan ett fotbad om minst 15 minuter vara bra för att först luckra upp förhårdnader och göra huden mjukare. Fila fötterna och förhårdnader. Det finns olika filar att välja mellan såsom elektrisk fotfil med utbytbara sliphuvuden eller simpla fotfilar. Efteråt smörjer man in fötterna med en återfuktande kräm som sedan ska upprepas dagligen för att förebygga. Kika igenom alla dina skor och titta över skovalet, är skon bra för din fot? I många fall kan ett passande skoinlägg göra susen för de flesta fotproblemen. Se till att försöka använda skor som ger mycket utrymme till tårna.