Benhinneinflammation

Benhinneinflammation är egentligen en överbelastningsskada på insidan av skenbenet (tibia). Där underbenets muskler och senor fäster. Inflammationen utmärker sig med smärta på underbenets framsida eller insida och är den vanligaste kroniska belastningsskadan hos idrottare och står för 6-16% av alla löparskador. Fortsatt belastning kan förvärra benhinneinflammation medan vila vanligen läker ut skadan. Vanliga åtgärder är korrigering av fotställning med skoinlägg & stödstrumpor.

Läs mer

Benhinneinflammation, vad är det?
Benhinneinflammation känns som en molande och dov eller också intensiv och stark värk längsmed underbenets framsida och insida. Ca 5-15 centimeter ovanför inre fotknölen. Smärtan kan bli mer intensiv ju mer tid du tränar men ibland kan den också avta efter en stunds rörelse. Även vid vila kan du uppleva en molande värk eller smärta & stelhet. En del beskriver känslan som en slags trötthet i benen och ibland kan en liten svullnad synas längs med framsidan av underbenet. Oavsett hur du upplever din smärta är det en överansträngning av dina muskler och senor som orsakar det onda.

Symtom vid benhinneinflammation

  • Dov eller skarpsmärta längs framsida och insida av skenbenet (smalbenet eller tibia).
  • Smärtan kommer av fysisk aktivitet där löpning och hopp ingår.
  • Smärtan kan bli så stark att aktiviteten måste avbrytas.
  • Smärtan avtar vid vila.
  • Ömhet och svullnader kan kännas längs med tibiakanten.

Varför får man benhinneinflammation?
Benhinneinflammation uppstår av att man överbelastat underbenet genom mer belastning än det är tillfälligt tränat för. Överbelastningen kan komma av att man t.ex. har ökat träningsdosen för snabbt, haft hög belastning en längre tid, sprungit eller hoppat på hårt underlag eller också tränat med dåliga skor som inte passar ens fötter. Dåliga anatomiska och biomekaniska förutsättningar kan också öka risken.

Benhinneinflammation drabbar i stor utsträckning motionärer och idrottare som springer och hoppar. Personer som pronerar, har höga fotvalv, är plattfotade eller överviktiga är också i riskzonen. Även personer med något ökad utåtrotation av underbenen tenderar att drabbas oftare. Ca 4-35% av atleter och militärer lider av denna skada.

När denna överbelastning uppstår kan det bero på olika saker. Den kanske vanligaste orsaken är att utmattade muskler och senor på grund av en för snabb upptrappning av träning som inte klarar av att absorbera de stötar som uppkommer när man springer eller hoppar. En annan orsak är att en för hög belastning av skelettet leder till att benuppbyggnaden blir mindre än bennedbrytningen. Fötter med höga fotvalv är ofta stummare än fötter med normalhöga fotvalv, vilket sämre absorberar stötarna upp i underbenet. Vid varje stegisättning sviktar skenbenet betydligt fram och tillbaks och man kan då förstå att det vid för mycket sådan belastning kan uppstå både skador i fästet mot detta samt små sprickbildningar (stressfrakturer) i det. Fötter med ökad pronation leder till att underbenets muskler översträcks vilket resulterar i ökad belastning i fästet mot tibia och även det kan vara en bidragande orsak. Dessutom kan stelhet och orörlighet i musklerna bidra till utvecklande av skadan.


Behandling av benhinneinflammation
Att ta en paus från den utmanande aktiviteten är mycket viktigt. Motionera i stället i en träningsform som inte belastar underbenet med stötar. Är det löpning du håller på med så kan du prova t.ex. crosstrainer eller vattenlöpning som är mildare. Det är bra att inte vila helt utan i stället hitta ett mer skonsamt alternativ. Att stretcha musklerna på underbenets fram- och baksida kan hjälpa.

Alternativa träningsformer kan vara simning, vattenträning, cykel, crosstrainer, rodd, rullskridskor.

Som komplement har ett mjukt skoinlägg och vadskydd men också stödstrumpor som ökar blodcirkulationen, gett mycket bra resultat.

Egenvård vid benhinneinflammation kan vara:

  • Vila från utmanande aktivitet.
  • Välj alternativ träning som inte framkallar symtom.
  • Stretcha (töj) muskler på fram- och baksida underben.
  • Se över att dina skor är anpassade efter din fot och löpning.
  • Investera i ett vadskydd och stödstrumpor som hjälper till att stötta vid träning.


Tips för att minska uppkomsten av benhinneinflammation

  • Stötabsorberande skoinlägg minskar risken att drabbas av skada.
  • Vadskydd och stödstrumpor hjälper till att stötta vid träning.
  • Trappa upp träningsdosen långsamt.
  • Undvik att springa eller hoppa på hårt underlag.
  • Se till att du har löparskor som framför allt är sköna, men möjligen bör de också kompensera för om du pronerar, har höga fotvalv eller är plattfotad.
  • Stärk vadmusklerna på underbenets framsida och baksida och stretcha både framsidans och vadens muskler.